Διαδικασία και Κριτήρια επιλογής εισακτέων

Προκήρυξη/πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Τα δύο Τμήματα (Γεωπονίας και ΔΕΤ) σε ημερομηνίες που ορίζονται από την Ειδική Διατμηματική Επιτροπή  (Ε.Δ.Ε.), προβαίνουν σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος λειτουργίας του ΔΠΜΣ Η πρόσκληση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ και των δύο Τμημάτων (Γεωπονίας και ΔΕΤ).

Στην πρόσκληση αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, κατηγορίες  πτυχιούχων και αριθμός εισακτέων, τρόπος εισαγωγής, κριτήρια επιλογής, κ.λπ., οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Υποβολή αιτήσεων-Δικαιολογητικά

Οι αιτήσεις των υποψηφίων πρέπει να συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με την προκήρυξη.

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

  1. Αίτηση υποβολής υποψηφιότητας
  2. Βιογραφικό σημείωμα
  3. Αντίγραφο πτυχίου/διπλώματος ή βεβαίωση Περάτωσης Σπουδών A.Ε.Ι. ή αντίγραφο πιστοποιητικού ισοτιμίας του αρμοδίου οργάνου, κατά τις κείμενες διατάξεις, για όσους προέρχονται από σχολές εξωτερικού (Οι φοιτητές/τριες από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό αναγνώρισης από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με το άρ.34, παρ. 7 του Ν. 4485/17). *
  4. Αναλυτική βαθμολογία πτυχίου
  5. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, εάν υπάρχουν
  6. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
  7. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
  8. Συστατικές επιστολές (δύο ή παραπάνω) από μέλη ΔΕΠ ή από εργοδότη (σε σφραγισμένους φακέλους).
  9. Πιστοποιητικό καλής γνώσης αγγλικής γλώσσας (Β2). Εάν το πτυχίο έχει εκδοθεί από ελληνικό φορέα αρκεί ευκρινές φωτοαντίγραφο αυτού. Εάν έχει εκδοθεί από φορέα της αλλοδαπής πρέπει να είναι επικυρωμένο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.**
  10. Εφόσον υπάρχει, αντίγραφο τίτλου Μεταπτυχιακών Σπουδών της ημεδαπής ή αντίγραφο πιστοποιητικού ισοτιμίας του αρμοδίου οργάνου, κατά τις κείμενες διατάξεις, για όσους προέρχονται από σχολές εξωτερικού.

*Υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλλουν και οι «επί πτυχίω» φοιτητές επισυνάπτοντας την αναλυτική βαθμολογία επτά (7) εξαμήνων σπουδών, υπό την αίρεση ότι θα προσκομίσουν έως την ημερομηνία έναρξης των, το πτυχίο τους ή βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης σπουδών.
** Για την πιστοποίηση της γλωσσομάθειας υιοθετούνται η κλίμακα, οι τίτλοι γλωσσομάθειας και ο τρόπος απόδειξης που προσδιορίζει ο ΑΣΕΠ σύμφωνα με τα ισχύοντα κατά την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση μη κατοχής τίτλου γλωσσομάθειας, η Επιτροπή Επιλογής διεξάγει εξετάσεις, μέσω των οποίων τεκμηριώνεται η δυνατότητα του υποψηφίου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΔΠΜΣ.

Σημειώνεται ότι η Ειδική Διατμηματική Επιτροπή  (Ε.Δ.Ε.), με απόφασή της, μπορεί να εξειδικεύσει/τροποποιήσει τα ανωτέρω δικαιολογητικά. Η απόφαση θα πρέπει να αναρτηθεί την ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ.

Κριτήρια επιλογής

Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση τα κριτήρια (μέγιστος αριθμός μορίων 1000) :

1. Βαθμός Πτυχίου επί 25 μόρια

2. Πιστοποιημένη γνώση ξένης γλώσσας: άριστα 100 μόρια, πολύ καλά 75 μόρια, καλή γνώση 50 μόρια.

3. Κατοχή Μεταπτυχιακού Τίτλου: Διδακτορικό Δίπλωμα 150 μόρια, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης 100 μόρια (μοριοδοτείται μόνο ο ανώτερος τίτλος)

4. Επαγγελματική εμπειρία σχετική με το αντικείμενο του ΔΠΜΣ: 5 μόρια ανά μήνα με μέγιστο τα 5 έτη.

5. Βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα, που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ.: μέχρι 25 μόρια

6. Επίδοση στην Διπλωματική Εργασία, όπου αυτή προ-
βλέπεται στον πρώτο κύκλο σπουδών: μέχρι 25 μόρια

7. Συνέντευξη: μέχρι 150 μόρια

Η Επιτροπή Επιλογής κατά τη συνέντευξη

(α) αξιολογεί την ικανότητα αναλυτικής σκέψης και σύνθεσης γνώσεων

(β) αξιολογεί τη σαφήνεια επαγγελματικών στόχων και τα κίνητρα καριέρας

(γ) αξιολογεί τη δυνατότητα του υποψηφίου να ανταποκριθεί στη μαθησιακή διαδικασία του Προγράμματος.

(δ) εξετάζει τη σχετική ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψηφίου

(ε) αξιολογεί τις συστατικές επιστολές, που έχουν αποσταλεί. 

(στ) αξιολογεί τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου (γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας κ.λπ.).

Τα ανωτέρω κριτήρια επιλογής μπορούν να τροποποιούνται με απόφαση της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής  (Ε.Δ.Ε.), και ανακοινώνονται στον ιστότοπο του ΔΠΜΣ.

Διαδικασία επιλογής

Με βάση τα θεσπισθέντα κριτήρια, η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει τον Πίνακα Αξιολόγησης των υποψηφίων  και τον καταθέτει προς έγκριση στη  ΕΔ.Ε..

Ειδικότερα:

  1. Η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει αρχικά έναν πλήρη κατάλογο όσων έχουν υποβάλει αίτηση.
  2. Απορρίπτει τους υποψηφίους που δεν πληρούν τα ελάχιστα τυπικά κριτήρια σύμφωνα με το ν. 4485/2017.   
  3. Καλεί σε συνέντευξη  τους υποψηφίους, και πραγματοποιείται από τα μέλη της οικείας Επιτροπής Επιλογής.
  4. Ιεραρχεί βαθμολογικά τους υποψηφίους και εισηγείται την τελική επιλογή.
  5. Καταρτίζει τον τελικό πίνακα επιλογής. Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων εγκρίνεται και επικυρώνεται από την Ειδική Διατμηματική Επιτροπή  (Ε.Δ.Ε.),  και αναρτάται στις ιστοσελίδες των δύο Τμημάτων (Γεωπονίας και ΔΕΤ).
  6. Ο μέγιστος αριθμός εγγραφής υποψηφίων που θα γίνονται δεκτοί σε περίπτωση ισοψηφίας με τον τελευταίο επιτυχόντα ορίζεται στους  πέντε (5) μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Μετά το πέρας της αξιολόγησης καταρτίζεται πίνακας που περιλαμβάνει τους υποψήφιους με βάση τη σειρά κατάταξης. Οι επιτυχόντες υποψήφιοι ενημερώνονται από τη Γραμματεία του ΔΠΜΣ και καλούνται να εγγράφουν στο ΔΠΜΣ. εντός 10 ημέρων. Οι μεταπτυχιακοί́ φοιτητές εγγράφονται στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση άρνησης εγγραφής, μετά την παραπάνω προθεσμία, καλείται ο πρώτος, ο δεύτερος κ.ο.κ. επιλαχόντες.