Αρμόδια Όργανα/Επιτροπές για την ίδρυση-λειτουργία του Π.Μ.Σ.

Για την οργάνωση και λειτουργία του ΔΠΜΣ αρμόδια όργανα/επιτροπές είναι:

Σύγκλητος

Η Σύγκλητος είναι το αρμόδιο όργανο για τα θέματα ακαδημαϊκού, διοικητικού, οργανωτικού και οικονομικού χαρακτήρα του ΔΠΜΣ.. και ασκεί όσες αρμοδιότητες σχετικά με τα Π.Μ.Σ. δεν ανατίθενται από το νόμο ειδικώς σε άλλα όργανα.

Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών

Η Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών αποτελείται από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, που εκτελεί χρέη Προέδρου και τους Κοσμήτορες του Ιδρύματος, ως μέλη και έχει τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στην παρ. 5 του άρθρου 32 του ν.4485/2017

Ειδική Διατμηματική Επιτροπή  

Η Ειδική Διατμηματική Επιτροπή η οποία ασκεί τις αρμοδιότητες της Συνέλευσης , είναι επταμελής  και συγκροτείται από μέλη Δ.Ε.Π. των συνεργαζόμενων Τμημάτων, τα οποία εκλέγονται από τη Συνέλευση του κάθε Τμήματος (Γεωπονίας 3 μέλη και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας 2 μέλη) για διετή θητεία καθώς και δύο εκπροσώπους φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος, που εκλέγονται από τους φοιτητές του οικείου μεταπτυχιακού προγράμματος, για ετήσια θητεία:

Η Ειδική Διατμηματική Επιτροπή (ΕΔΕ) έχει τις εξής αρμοδιότητες:

  1. ορίζει τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής,
  2. κατανέμει το διδακτικό έργο μεταξύ των διδασκόντων του ΔΠΜΣ.,
  3. συγκροτεί επιτροπές επιλογής/εξέτασης των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών,
  4. διαπιστώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης για την απονομή του Δ.Μ.Σ.,
  5. συγκροτεί επιπλέον Επιτροπές όπου αυτή κρίνει απαραίτητο. Όλες οι προτάσεις ή αποφάσεις των Επιτροπών εγκρίνονται από την ΕΔΕ.
  6. ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται από τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ του ν.4485/2017 , όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.

Ο Πρόεδρός της ΕΔΕ, όπως και ο Διευθυντής του Προγράμματος, προέρχονται από το Τμήμα ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ.που έχει τη διοικητική στήριξη του προγράμματος .

Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.)

Η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του ΔΠΜΣ. απαρτίζεται από πέντε (5) μέλη Δ.Ε.Π. των Τμημάτων Γεωπονίας (3 μέλη) και Διοικητικής Επιστήμης  και Τεχνολογίας (2 μέλη), τα οποία έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο και ορίζονται εκλέγονται από τη Ειδική Διατμηματική Επιτροπή για διετή θητεία, κατά τη λήξη της οποίας με ευθύνη του Δ/ντη συντάσσεται απολογισμός του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του ΠΜΣ καθώς και των λοιπών δραστηριοτήτων του.

Η Σ.Ε. είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και το συντονισμό της λειτουργίας του προγράμματος  και:

  • εισηγείται στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή  (Ε.Δ.Ε.) για θέματα του οδηγού σπουδών
  • εισηγείται στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή  (Ε.Δ.Ε.) την κατανομή του διδακτικού έργου μεταξύ των διδασκόντων/ουσων  του ΔΠΜΣ.
  • ορίζει τον/την επιβλέποντα/ουσα και τα μέλη της τριμελούς επιτροπής εξέτασης διπλωματικών εργασιών
  • εξετάζει φοιτητικά θέματα όπως αιτήσεις αναστολής φοίτησης, μερικής φοίτησης, παράτασης σπουδών, διαγραφής φοιτητών/τριων κλπ και εισηγείται σχετικά στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή (Ε.Δ.Ε.).
  • εξετάζει τις αιτήσεις των φοιτητών για απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης, σε περίπτωση που δεν έχει οριστεί από τη ΕΔΕ διακριτή επιτροπή με τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα.
  • εξετάζει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των μαθημάτων από τους φοιτητές και εισηγείται σχετικά στα αρμόδια όργανα του ΔΠΜΣ

Ο/Η Διευθυντής/ντρια  ΔΠΜΣ

Ο/Η Δ/ντης/τρια είναι Μέλος Δ.Ε.Π. πρώτης βαθμίδας ή της βαθμίδας Αναπληρωτή/ώτριας Καθηγητή/ητριας του Τμήματος Γεωπονίας, του ίδιου ή συναφούς αντικειμένου με το γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ προεδρεύει της ΣΕ και ορίζεται από την Ειδική Διατμηματική Επιτροπή  (Ε.Δ.Ε.), μαζί με τον Αναπληρωτή ή την Αναπληρώτριά, από τα εκλεγμένα μέλη της Σ.Ε. για διετή θητεία, χωρίς επιπλέον αμοιβή για το διοικητικό του έργο ως Διευθυντής/ντρια.  Εισηγείται στα αρμόδια όργανα του ιδρύματος για κάθε θέμα που αφορά στην αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος. Ο μέγιστος αριθμός συνεχόμενων θητειών του Διευθυντή ή της Διευθύντριας ορίζεται σε δύο (2).

Οι αρμοδιότητες του ορίζονται στα παρακάτω:

  • συγκαλεί σε συνεδρίαση τη ΣΕ,
  • καταρτίζει την ημερήσια διάταξη των εν λόγω συνεδριάσεων, λαμβάνοντας υπόψη εισηγήσεις των μελών και οργάνων του ΔΠΜΣ
  • Εισηγείται στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή  (Ε.Δ.Ε.) για κάθε θέμα του ΔΠΜΣ
  • έχει την ευθύνη σύνταξης του προϋπολογισμού και απολογισμού του προγράμματος, τους οποίους υποβάλλει στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή  (Ε.Δ.Ε.)  για έγκριση.
  • είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για την έκδοση των εντολών πληρωμής των σχετικών δαπανών.
  • Έχει την ευθύνη σύνταξης αναλυτικού απολογισμού του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του ΔΠΜΣ καθώς και των λοιπών δραστηριοτήτων του, κατά τη λήξη της θητείας της ΣΕ. Ο απολογισμός συντάσσεται με στόχο την αναβάθμιση των σπουδών, την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και την κοινωνικά επωφελή χρήση των διαθέσιμων πόρων του ΔΠΜΣ. O απολογισμός κατατίθεται στο Τμήμα Γεωπονίας το οποίο έχει τη διοικητική υποστήριξη του.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΔΠΜΣ είναι Καθηγητής ή Αναπληρωτής Καθηγητής και εκπληρώνει τα καθήκοντα του Διευθυντή σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του.

Επιτροπή Εξέτασης/Επιλογής Υποψηφίων Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Φοιτητριών

Η Επιτροπή αποτελείται από τουλάχιστον τρία μέλη Δ.Ε.Π. των δύο Τμημάτων (Γεωπονίας και ΔΕΤ) και ορίζεται με απόφαση της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής  (Ε.Δ.Ε.).

Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για:

  • Αξιολόγηση όλων των υποβληθέντων δικαιολογητικών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 6.3 του παρόντος κανονισμού. (Ο έλεγχος της πληρότητας των δικαιολογητικών διενεργείται από τη Γραμματεία του ΔΠΜΣ).
  • Έλεγχο της γλωσσικής επάρκειας.
  • Διενέργεια προσωπικών συνεντεύξεων, όπου αυτό προβλέπεται.

Η τελική κατάταξη των Υποψηφίων με βάση τη λίστα κριτηρίων του προγράμματος και η πρόταση επιλογής Υποψηφίων με βάση την κατάταξη αυτή, υποβάλλονται προς επικύρωση στην Ειδική Διατμηματική Επιτροπή  (Ε.Δ.Ε.).

Εξαμελής Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή (Ε.Σ.Ε.),

Η Ε.Σ.Ε. είναιαρμόδια για την εξωτερική ακαδημαϊκή αξιολόγηση των ΠΜΣ. Τα πέντε (5) μέλη της Ε.Σ.Ε. είναι μέλη Δ.Ε.Π. α’ βαθμίδας, αναπληρωτή και επίκουρου άλλων Α.Ε.Ι. ή ερευνητές από ερευνητικά κέντρα του άρθρου 13 Α του ν. 4310/2014, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, συμπεριλαμβανομένων των Ερευνητικών Κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ή επιστήμονες της αλλοδαπής ή της ημεδα­πής, οι οποίοι έχουν τα προσόντα που προβλέπονται για τους επισκέπτες  διδάσκοντες  στην παράγραφο 5 του άρθρου 36, του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου, και με την προϋπόθεση ότι δεν υπηρετούν ως διδάσκο­ντες σε ΠΜΣ της Σχολής. Το έκτο μέλος είναι μεταπτυ­χιακός φοιτητής  της Σχολής.

Η θητεία των μελών είναι πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης, εκτός από τον/την φοιτητή/τρια, του οποίου η θητεία είναι ετήσια.

Η ιδιότητα του/της Προέδρου, ο τρόπος επιλογής του/της μεταπτυχιακού/ής φοιτητή/τριας, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα που αφορά στη συγκρότηση, τη λειτουργία και τη διοικητική υπο­στήριξη της Επιτροπής, καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.